Lähiliikuntapaikka Sykepuiston talkoopäiväkirja

Tässä lähtötilanne, mistä projektia lähdetään vetämään. Lakeuden koulu lakkautettiin kesäkuussa 2018, ja sen jälkeen pihapiiri on ollut hyljättynä.
Mutta ei ole enää hyljättynä! 4.7.2019 pidettiin ensimmäiset talkoot liikuntapaikan hyväksi. Tavoitteena tyhjentää vanha varastorakennus kaikesta roinasta, jotta siihen päästään kunnostamaan pukuhuone- ja wc-tilat.
Ensimmäisten talkoiden porukkaa. Kaikkia ei saatu kerralla kuvaan, yhteensä oli paikalla 37 yli 15-vuotiasta, lisäksi useita nuorempia.
Tyhjennys tapahtui todella vauhdikkaasti, kun talkoolaisia oli iso porukka.
11.7. talkoiden jälkeen varastorakennus näytti jo tältä.
18.7.2019 Vanhan maalin rappausta seinistä, aitojen purkamista sekä rannan puuston poistamisen aloitus.
25.7. talkoissa purettiin varastorakennuksen toisenkin päädyn lattia, jotta kaikki vanha moska saadaan pois rakennuksesta ennen uusien rakenteiden tekemistä.
Rannassa riittää isoja puita kaadettavaksi, voimaakin tarvitaan!
25.7. Talkooporukka
Vesiputken reitti huoltorakenuksen takana Kursua kohti.
1.8.2019 Nuorisoa mukana pensaiden siistimisessä. Pukuhuoneen lattian pohjatöitä, varaston pohjan betonien hajotusta.
8.8.2019 talkoosakki juomatauolla
8.8.2019 styroxit ja raudoitukset paikoilleen odottamaan betonikuormaa
15.8.2019 talkoissa siivoiltiin, viimeisteltiin purkutöitä ja valmisteltiin seuraavia työvaiheita. Kyllä on sileät lattiat!
22.8.2019 talkoissa pystytettiin kaukalo.
29.8.2019 talkoiltiin jälleen lähes parinkymmenen hengen voimin. Ikähaitari oli taas mukavan leveä. :)
29.8.2019 monitoimikentän pohjan viimeistelyä, ulkokuntosalin asennusmonttujen valmistelua.
5.9.2019 fitnessparkin laitteiden asennus sekä pukuhuoneen seinien maalaus.
5.9. talkoissa pystytettiin myös fitnessparkin jumppaohjekyltti. Näillä ohjeilla saa kyllä hien pintaan!
6.9.2019 Betonivalut fitnessparkin laitteiden perustuksiin
8.9.2019 Betonimuottien purkutalkoot, pientä laitteiden testausta myös!
9.9.2019 pidettiin talkoot maanantaina. Hyvin edistyi maanantaityönäkin!
10.9.2019 Tiistaitalkoot toimivat hyvin myös!
12.9.2019 Nurmialueiden jyrsiminen
Upouudet tekonurmet odottavat enää viime silausta.
18.9.2019 Ulko-ovi ja ikkunat asennettuna pukuhuoneeseen.
19.9.2019 Hyvällä porukalla touhuttiin taas, eikä välitetty sade- tai raekuuroista!
19.9.2019 Maalaus oli vauhdikasta!
21.9.2019 Viikon toiset talkoot, ja väkeä hyvin paikalla. Mahdottomasti tuli taas jälkeä.
26.9.2019 Pikkuporukan talkoot, kaikki on eteenpäin!
Sunnuntaitalkoot 29.9.2019
3.10.2019 Fitness Parkin aidan valmistelua porukalla
6.10.2019 Aidan kokoaminen Fitness Parkin ympärille
Näin hienoon kuntoon saatiin pukuhuone luistelukauden alkuun joululoman aikaan. Kyllä kelpaa harrastaa!
Olemme hyvin kiitollisia Nouseva Rannikkoseutu ry:lle hankkeemme rahoittamisesta.
Hulevesiputket, maan muokkausta ja murskeen levitystä. Useamman päivän kaivurihommat.
25.5.2020 haravointitalkoot. Huomatkaa turvavälit ryhmäkuvassa!
28.5.2020 toiset haravointitalkoot. Juurikasa pihalla on melkoinen!
31.5.2020 Sunnuntai-iltana viikon kolmannet talkoor. Nurmenkylvö ja edelleen haravointihommia.
6.6.2020 Talkoileva timpurimme on rakentanut uudet penkit "mutterimajaan". Tänään putsattiin majan katto.
9.6.2020 rakennettiin aita ja otettiin volttirata käyttöön.
2.7.2020 maalausta ja aidanrakennusta
9.7.2020 maalausta, aidanrakennusta sekä penkinrakennusta
16.7.2020 hiekan lisääminen tenniskentälle
23.7.2020 virkavalta kävi tarkistamassa talkoot, läpi meni!
20.8.2020 talkoot ja tempputoimintaa
10.9.2020 Talkoissa tunnustus sekä viimeisiä isompia töitä, frisbeegolfrata on nyt melkein valmis.
10.9.2020 Riikka Hautala luovutti yhdistyksellemme Norsu-patsaan talkoiden aluksi.
25.9.2020 Suurin osa töistä tehty, pientä viilausta jäljellä. Sykepuiston vaihe 1 alkaa olla maalissa. Kiitokset kaikille!
26.11.2020 Vuoden 2020 viimeiset isommat talkoot. Tehtävänä suojaverkon pystytys kaukalon päätyyn. Tehtävä suoritettu!

Ala-Temmeksen kyläyhdistys on saanut Nousevalta Rannikoseudulta rahoituksen lähiliikuntapaikan rakentamiseen. Hankkeen nimi on "Ala-Temmeksen sykkivä sydän - Sykepuisto". Puisto rakennetaan entisen Lakeuden koulun pihapiiriin.

Sykepuistoon on tulossa

1. Tekonurmipohjainen monitoimikenttä, jossa voi kesäaikaan pelata tennistä, jalista, sählyä tai vaikka koripalloa. Talvisin kenttä jäädytetään luistelukaukaloksi.

2. Fitness -rata, jossa kaikenikäiset voivat tehdä itselleen sopivan jumpan

3. Huoltorakennus, johon tulee pukuhuone sekä wc-tilat.

4.7.2019

Ala-Temmeksen Sykepuiston rakentaminen saatiin oikein kunnolla käyntiin 4.7. talkoissa. Sää suosi talkoita kiitettävästi, töitä tehtiin auringonpaisteessa ja pienessä tuulenvireessä. Kyläläiset innostuivat projektista mahtavasti, ja talkoisiin osallistui 37 ihmistä! Erityisen iloisia olemme siitä, että talkoolaisten ikähaitari oli leveä, porukkaa oli paikalla taaperosta mummoon ja vaariin. Toiveemme siitä, että kyläläiset ottavat hankkeen omakseen, näyttää toteutuvan erittäin hienosti. 

Tehtävänä oli tyhjentää vanha varastorakennus kaikesta roinasta. Porukka oli niin innolla mukana, että varastorakennus oli tyhjä tunnissa. Ensimmäiselle juomatauolle tuli iso porukka hikisiä, pölyisiä ja innoissaan olevia ihmisiä. Koska tyhjennys tapahtui niin nopeasti, alettiin myös purkamaan rakennuksen sitä päätyä, johon rakennetaan uudet tilat pukuhuoneelle ja wc:lle. Illan mittaan paistettiin makkaraa ja rupateltiin työn lomassa. 

Nyt kyläyhdistyksen tehtävänä on tekonurmesta ja fitness-parkista saatujen tarjousten käsitteleminen, ja seuraavien työvaiheiden suunnitteleminen. Tontilta kaadetaan pois puita ja pusikoituneita alueita aletaan laittaa kuntoon. Kunhan nyt kertyneet jätteet saadaan pois alueelta, päästään jatkamaan töitä. Varastorakennuksessa riittää edelleen talkoiltavaa, seuraavaksi päästään rappaamaan vanhaa maalipintaa pois ja sitten aikanaan myös maalaamaan uutta. Työtä tehdään myös vesi- ja sähköliittymien kanssa, koska niitä ei ole aiemmin johdettu rakennukseen. Varsinaiset rakennustyöt ovat pääasiassa ammattilaisten työtä, mutta avustavia tehtäviä pääsevät tekemään muutkin. 

11.7.2019

Toiset talkoot sujuivat yhtä hienosti, kuin ensimmäisetkin. Väkeä oli taas paikalla hyvin, kaksikymmentä henkeä. Nyt aloitettiin varastorakennuksen ulkoseinien maalikerroksen rappaaminen. Vanha laavurakennus tontin perällä oli täynnä roskapuuta, se tyhjennettiin. Purettavien koulurakennusten luona oli hyödynnettävissä olevia betonilaattoja, ne irrotettiin talteen. Kaikki suunniteltu, ja vähän enemmänkin, saatiin jälleen tehtyä.

18.7.2019

Torstaiseen tapaan kokoonnuttiin jälleen talkoilemaan. Talkoot sujuivat jälleen hienosti, auringonpaisteessa, hyvässä hengessä ja hyvällä porukalla. Parikymmentä henkeä oli taas paikalla, osa ensikertalaisia. Olemme saaneet kyläläiset hienosti liikkeelle! Tällä kerralla jatkettiin maalinpoistoa, siivottiin haravoimalla tonttia puuroskasta, purettiin yksi aita pois (oikeastaan kaksikin) sekä kaadettiin lisää puita tontin reunalta. Tätä työtä riittää vielä jatkossakin. 

25.7.2019 

Suomea on koetellut ankara helle, tänään lämpötila on 30 asteen tuntumassa. Parikymmentä henkeä saapui silti paikalle, ja töissä päästiin eteenpäin. Kyläläisiä on osallistunut talkoisiin jo yli 50 henkeä!

Tänään jatkettiin maalin rapsutusta, puiden kaatoa sekä kaadettujen puiden siivoamista pois tieltä. Uutena hommana purettiin rakennuksen toisen pään lattia, alta löytyikin melkoinen määrä rakennusroskaa. Vanhan laavunpohjan loputkin roskat siivottiin, jotta alueelle pääsee muokkaamaan maata ruohokentän pohjaksi. Kohta tulevat jo rakennustarpeet huoltorakennukseen, elokuussa aletaan jo rakentamaan uuttakin. 

31.7.2019

Kaivurihommia lähiliikuntapaikalla! Pihaan kaivettiin syvät montut sähkö- ja vesiliittymiä varten. Koulurakennukset puretaan jossakin vaiheessa, joten puiston huoltorakennukseen tarvitaan kokonaan omat liittymät. Entisestä hyödynnetään kaikki mitä voidaan, ja uudet kaapeloinnit täydentävät vanhaa. Hetken aikaa piha oli melkoisen myllerryksen kourissa, mutta siitä se lähti sitten selkiytymään. Putkimiehet olivat hommissa laittamassa vesiputket pukuhuoneen ja wc:n pohjiin. Nyt näyttää jo lupaavalta! Keskiviikkona myös talkoiltiin, huoltorakennuksen keskimmäisen osan pohjaa putsattiin ja tasoitettiin, että talkoissa päästään nopeasti eteenpäin.

1.8.2019

Jälleen talkoiltiin lähes parinkymmenen hengen voimin. Päätyvaraston betonirakenteet saivat kyytiä, kun niitä hakattiin lekalla palasiksi. Tähänkin tilaan tehdään uusi betonilattia, joten entiset rakenteet on saatava pois ja tasaisiksi. Pukuhuone ja keskivarasto saatiin jo tasoitettua kokonaan, ja niihin laitettiin styroxit. Osa porukasta jatkoi edelleen maalipinnan rapsuttelua, ja puitakin kaadettiin vielä runsaasti pois rannasta. Kaadettujen runkojen ja oksien pois viemisessä on riittänytkin hommaa! Nyt saatiin sekä maalinrapsutus että puidenkaato sille mallille, että ne voidaan tällä erää jättää. Puuston siivoamista voidaan jatkaa vaikka talvella. 

Koulun piha-alue on nyt toista kesää huoltamatta, ja heinikko ja pensaat ovat päässeet hyvin rehottamaan. Haluamme, että tontti ei pääse kokonaan repsahtamaan, ja yritämme pitää huolta myös kasveista, mahdollisuuksien mukaan. Alueen siistimisessä on myös runsaasti tekemistä.

Talkooiltana tontilla oli valtava läjä oksajätettä ja nostettuja kantoja odottamassa haketusta, myöhemmin viikolla ne haettiin pois. Talkoiden välipäivinäkin tapahtuu monenlaista, lähes joka päivä tehdään jotain. 5.8. oli timpuri hanslankareineen valmistelemassa pukuhuonepäädyn runkoa, ja kenttää on tasoitettu siihen tarkoitetulla metalliristikolla, joka saatiin kunnasta lainaan. 

8.8.2019

Talkoissa oli tänään viisitoista henkeä. Hyvällä sykkeellä, kuten Sykepuistoon sopii, paiskittiin taas töitä. Koko huoltorakennuksen pohja on nyt raudoitettu, ja maanantaina on tulossa betonivalut. Kenttä haravoitiin hyvin roskista, että sitä pääsee valmistelemaan tekonurmea varten. Viimeisiä maalinrapsutuksia tehtiin, ja ympäristöä siistittiin kovasti. Yritämme pitää koko tontin mahdollisimman siistinä myös rakennusaikana. Kaikki työ on erittäin arvokasta, kiitos jälleen kaikille! On mahtavaa seurata, miten Sykepuisto-hanke on otettu omaksi. Talkoovoimia tarvitaan myös jatkossa, puiston valmistumisen jälkeen. Yleisestä siisteydestä huolehditaan talkoovoimin myös valmiissa puistossa, pidämme varmasti yhdessä huolta yhteisestä puistostamme. 

12.-14.8.2019

Huoltorakennuksen lattioiden betonivalut tehtiin maanantaina. Tiistaina alkoi huoltorakennuksen rakentaminen, uusi ulkoseinäpinta syntyi päivän aikana. Keskiviikkona kaivettiin montut kenttään tennistolppien perustamista varten. Samalla vahvistui, että kentän perustukset ovat erittäin hyvin tehdyt. 

15.8.2019

Tämänpäiväisissä talkoissa puuhailtiin tähän saakka pienimmällä porukalla, mutta kivasti saatiin paikkaa siistittyä ja valmisteltua seuraaviin työvaiheisiin. Kirvesmiestalkoolainen etenee hommissa hienoa vauhtia, siivottiin jälkiä ja valmisteltiin seuraavien päivien puuhaa. Päätyvarastossa viimeisteltiin purkutöitä, pieni mies oli erittäin innokas ja tehokas työmies! Torstain ensimmäiset tulijat kohtasivat ikävän yllätyksen, kun varaston lukko oli hajotettu. Onneksi vahingot olivat suhteellisen vähäiset. 

21.8.2019

Limingassa rakennetaan tänä kesänä useita liikuntapaikkoja. Tämän päivän Rantalakeus -lehdessä kunnanjohtaja Pekka Rajala kertoo näistä projekteista, ja sanoo seuraavaa:

"Ehkä kaikkein hienoin hanke on meneillään Ala-Temmeksellä, jossa kyläläiset ovat kunnan tuella lähteneet kehittämään omia lähiliikuntapaikkoja. Rakenteilla on monitoimikaukalo, huoltorakennus, ulkokuntosali ja kaikki tämä talkoovoimin yhdessä ja Leader-rahoitusta hyödyntäen. Alue valmistuu syksyn aikana. Siinä on hieno voimainnäyte ja esimerkkiä myös muille kylille."

Kiitämme kunnanjohtajaa tästä huomioimisesta. Kiitokset kunnalle muutenkin suuresta avusta ja tuesta hankkeemme eteenpäin viemisessä!

22.8.2019

Viime viikolla jo pikkuisen hirvitti, että onko talkooporukka uupumassa urakan alle. Mutta ei sentään! Tietysti kaikilla on muita menoja, ja töiden alettua on hankalampaa päästä talkoisiin. Tänään talkoissa oli taas parikymmentä henkeä, ja uusiakin kyläläisiä saatiin paikalle! Se on aina mukavaa. Kokonaisuudessaan osallistujaporukka on jo reilusti yli viisikymmentä henkeä. Se on erittäin hienosti kylämme asukaslukuun nähden!

Tämän päivän talkoissa tehtiin jälleen rakennussiivousta pukuhuoneessa, jotta kirvesmiehen on hyvä jatkaa hienoa työtään. Kentän tekonurmi on tulossa parin viikon kuluttua, ja sen valmisteluihin keskityttiin tänään. Kentän pinta haravoitiin jälleen tasoituksen jäljiltä, nyt ei kyllä jäänyt enää mitään roskia tai isompia kiviä jäljelle. Näkyvämpi jälki tälle illalle oli kuitenkin kaukalon pystytys. Talkoissa on mahtava seurata yhteishenkeä. Töitä on tehty paljon, mutta kaikki on tehty ilonvirne naamalla. Välillä tietysti irvistetty ja ähkäisty kun on voimain takaa tehty, mutta nauru raikaa ja juttu lentää, kun olemme koolla. Kahvitauoilla on nyt otettu tavaksi esittäytymiskierros, aina on paikalla porukkaa, jotka eivät tunne toisiaan entuudestaan. Paljon on kuitenkin myös toisilleen tuttuja naapureita. On hienoa käydä läpi näitä kuulumisia, joissa toinen kertoo asuneensa kylällä yli viisikymmentä vuotta, ja toinen kertoo muuttaneensa tänne pari vuotta sitten. Tässä yhteistoiminnassa kaikki pääsevät tekemään töitä yhteisen tavoitteen eteen, ja kaikki ovat täysin yhtä arvokkaita. Hyvä me!

29.8.2019

Jälleen saatiin hellekeli talkoisiin. Melkein parikymmentä henkeä oli paikalla, vaikka useampi vakiotalkoolainen on puintihommissa. 

Tehokkaasti tehtiin tämänkin päivän hommat. Ulkokuntosalin laitteiden pohjatyöt tehtiin, monttuihin lätkättiin sorapohjat. Seuraavaksi niihin tulee perustusten valumuotit. Fitness-parkin laitteet ovat jo matkalla Lappsetin tehtaalta, tulevat ensi viikon alusta! 

Kaukalon pystytystolppien painot saatiin nyt kiinnitettyä, jokaiseen tolppaan laitettiin kaksi 10kg painoista betonilaattaa. Laattoihin on aiemmin porattu reiät kiinnitystä varten. Nyt ne ovat kiinteästi paikoillaan, ei myrskyt vie kaukaloa. Kaukalon sisäpuolella viimeisteltiin monitoimikentän pintaa, tennistolppien ympärystä täytettiin ja tiivistettiin lätkällä. Kenttä on valmis tekonurmelle. 

Pienimuotoisempana hommana tehtiin kirvesmiehen töille valmistelua ja siivoiltiin tonttia jälleen. Edelleen on mahtavaa seurata tätä hienoa yhteishenkeä, mikä kylällämme vallitsee. Ensi viikolla saattaa olla kahdetkin talkoot. Lappsetin kuntosalilaitteet täytyy asentaa kunhan ne tulevat, laitteille valetaan betonijalat, sen jälkeen valmistellaan pohja tekonurmea varten. 

5.9.2019

Nyt ei kertakaikkiaan tahdo enää perässä pysyä, mitä kaikkea ollaan jo saatu aikaiseksi! 5.9.19 sattui ensimmäistä kertaa sadesää meidän talkoisiin. Pimenevässä illassa asennettiin Fitness Parkin laitteet ja pukuhuoneen seinät maalattiin kertaalleen. Sateesta huolimatta väkeä oli taas paikalla oikein mukavasti, suorastaan sopivasti. Varastotilat toimivat loistavasti sateensuojana laitteiden kasaukselle, ja kahta laitetta pystyttiin kokoamaan samanaikaisesti. Lappsetilta ostettuna asennuksen hinta olisi ollut 8000 euroa, joten mahtava arvo talkootyölle on jo saatu!

6.9.2019 

Betoniauto kävi valamassa perustukset. Muutama talkoolainen oli työstämässä siinä apuna.

8.9.2019

Viiden hengen voimin pidettiin varsinaisia talkoita valmistelevat talkoot. Purettiin Fitness Parkin laitteiden perustusten muotit. Näin päästään täyttöhommmiin saman tien kun kaivinkone on paikalla huomenna. Siivoushommia tehtiin myös, yritetään pitää paikka siistinä, vaikka koko ajan tehdään töitä.

9.9.2019

Tänään kokoonnuttiin talkoisiin poikkeuksellisesti maanantaina. Itse asiassa päivän aikana pidettiin kahdet talkoot! Päivällä muutama mies oli kaivinkoneen kanssa täyttämässä Fitness Parkin pohjaa soralla. Miesten lähdettyä puimaan ja muihin maataloustöihin, paikalle saapui muuta porukkaa jatkamaan töitä. Nyt leviteltiin ja lätkättiin hiekkaa Dip'n Fly -telineen alle että päästiin aloittamaan joustoalustojen laitto. 

Osa porukasta jatkoi maalaushommaa, ja pukuhuoneen seinät saatiin maalattua toiseen kertaan sisältä. Kirvesmiestöiden rakennussiivousta tehdään joka kerta kun paikalle tullaan. Meillä on aivan mahtava kirvesmies, joka tekee töitä talkoilla lähes joka päivä, ja siistiä jälkeä syntyy mukavalla tahdilla. Vaikea kuvailla, kuinka kiitollisia olemme tästä!

10.9.2019

Talkoisiin kokoonnutaan näköjään melkein joka päivä. Tänään jatkettiin pikkuporukalla siitä, mihin eilen jäätiin. Paikalle oli tuotu uusi sorakuorma, ja täyttöä päästiin jatkamaan. Laserilla mitattiin, laitettiin lisää ja lätkättiin, tätä toistettiin lukuisia kertoja. Samaan aikaan asennettiin toista kerrosta joustoalustaa laitteen alle. Pinnan tasoittuessa alkaa näyttää jo siltä, että kohta se tekonurmi voisi jo tullakin! Tämänhetkisen tiedon mukaan lauantaina alkaa nurmen asennus. 

12.9.2019

Onko siitä ollut puhetta, että Sykepuistossa tapahtuu paljon? Eilenkin on käyty siirtelemässä tekonurmen hiekkasäkkejä paremmin sateelta suojaan, ja tänään taas tapahtuu. Nurmialueiden jyrsiminen on tämän päivän toiminta. Olemme kaataneet runsaasti puita tontilta, ja niiden jälkiä siivotaan. Kannot on poistettu jo aiemmin, mutta juuria jää näin vanhojen ja suurten puiden jäljiltä runsaasti. Nyt jyrsimen avulla juuret katkeilevat ja maa tasoittuu. Seuraavaksi nämä alueet haravoidaan ja liiat roskat poistetaan. Sen jälkeen päästäänkin kylvämään uusi nurmikko, joka sitten keväällä vihertää iloisesti heti lumen sulettua. Miksi olemme kaataneet puita? Tekonurmet kärsivät lehtipuiden roskasta, joten puut on poistettava lähistöltä kun kenttiä rakennetaan. Lisäksi tontilla oli paljon vanhoja puita, jo lahoavia, jotka olisivat olleet turvallisuusriski. Heti kun ehdimme, istutamme kyllä uusia puita, niin viihtyvyyden kuin ilmastonkin hyväksi. 

14.-15.9.2019

Tekonurmitukun miehet olivat viikonlopun asentamassa nurmia niin kaukaloon kuin Fitness Parkiin. Kaukalon nurmea ei saatu vielä valmiiksi, koska tehtaalta oli unohtunut laittaa tennisviivat pakettiin. Nyt kaukalon nurmi odottaa lisäasennusta viivojen osalta, ja sen jälkeen pääsemme levittämään fillerihiekan talkoilla. Kävimme viikonloppuna opiskelemassa sen verran hiekan levitystä, että voimme olla varmoja onnistumisesta. Laitteisiin täytyy asentaa vielä ohjekyltit sekä köydet ja renkaat. 

Nyt toivotaan, etteivät nurmet joudu ajattelemattakohan ilkivallan kohteeksi. Asennusmiesten ruokatauon aikana oli joku jo käynyt ajamassa pyörällä asettumaan levitetyn nurmimaton päällä. Tästä syystä Fitness Park odottaa suoja-aitaa ympärille sekä laatoitusta tekonurmen ympärille. 

18.9.2019

Tänään on jälleen ollut näyttävä työpäivä sykepuistossa. Ahkera kirvesmiehemme on asentanut ikkunat ja ulko-oven pukuhuoneeseen. Nyt ei enää tuulet ja sateet pääse vaikuttamaan rakentamiseen sisätiloissa. 

Piha on myös kokenut kirjaimellisesti muodonmuutoksen, kun nurmialueet on tasoitettu. Nyt ei enää tunnu ollenkaan epätoivoiselta ajatus nurmenkylvöstä ennen talvea. Hyvä tästä tulee!

19.9.2019

Olihan meillä taas hienot, tehokkaat ja ikimuistoiset talkoot! Arki-illan kolmituntinen vierähti nopeasti työn touhussa. Yksi talkoolainen toi maaliruiskun, ja sen ansiosta saatiin koko huoltorakennus pohjamaalattua kerralla. Vaikka kesken kaiken piti yhden hakea lisää maalia Kempeleestä!
Pukuhuoneen sisätilojen maalaus jatkui edelleen, nyt sisällä oli jo kattopaneelikin paikoillaan. 
Kirvesmiehen rakentamat uudet varaston ovet saatiin myös maalatuiksi, ja nurmialueiden tasoittelu hyvään alkuun. Fitness Parkin kohdalta revittiin maasta pari kuutiota juurenpätkiä ja oksia, nyt alueen voisi jo kylvää. 
Mikä tekee näistä talkoista ikimuistoiset? Illan jo alkaessa pimetä meidät yllätti saderintama, joka satoi vuoroin rakeita, vuoroin vettä. Sitkeästi maalattiin rakennus loppuun saakka.

21.9.2019

Tällä viikolla pidettiin myös lauantaitalkoot, että saadaan mahdollisimman paljon tehtyä ennen talven tuloa. Työlista oli pitkä, mutta kaikki saatiin tehdyksi! Huoltorakennus maalattiin ulkoa toiseen kertaan, räystäslaudoitukset maalattiin, puiset ulko-ovet maalattiin, pukuhuoneen betonilattia maalattiin. Nurmialueiden haravointi jatkui, ja iso alue tuli valmiiksi. Siinä riittää työtä silti vielä varmaan useammallekin talkookerralle. 
Fitness Park on nyt asennettu loppuun, sieltä löytyy nyt myös renkaat ja köydet (battling ropes). Aita puuttuu vielä ympäriltä, toivotaan ettei tekonurmelle mene nyt roskaa ja mutaa kengissä. Innokasta talkooväkeä oli mukana menossa. Erityisen iloisia ollaan, että tällä viikolla olemme saaneet vielä aivan uusiakin osallistujia mukaan remmiin! Joukossa on voimaa!

26.9.2019

Osa kyläyhdistyksen porukasta on nyt Tanskassa tutustumassa Sykepuiston "isoveljeen", innoitusta antaneeseen Pulsparkiin. Pulspark on hieno, yhteisöllinen hanke Tanskan Skanderborgissa, Ry:n kylässä. Porukkamme matkusti sinne yhteisön vieraaksi saamaan lisää ideoita omaan puistoomme, jatkokehittelyyn. Tämän tutustumismatkan pystyimme toteuttamaan niin ikään Nouseva Rannikkoseutu ry:n tuella.

Toisten reissatessa toiset talkoilivat. Kokoon saatiin pieni mutta pippurinen porukka, jonka voimin asennettiin kaukalon päätyverkot, hiottiin vanhat maalit päätyvarastosta sekä jatkettiin haravointihommaa. Ehdittiin siinä sivussa ihmetellä Fitness Parkin QR-koodejakin.

27.-28.9.2019

Tekonurmitukun miehet saapuivat asentamaan tenniskentän rajoja. Perjantai meni rajojen leikkaamiseen rullalta ja lauantai niiden liimaamiseen kenttään. Nämä asennushommat ovat hyvin arkoja vesisateelle, ja koko ajan on ollut sateen pelko päällä. Näin syyskuun lopulla sade on jo hyvinkin tuttu vieras. Onneksi poutaa oli sen verran, että nämä hommat saatiin tehtyä.

29.9.2019

Sunnuntain tehtävänä oli fillerihiekan levitys tekonurmelle. Sadetta oli luvassa jo alkuiltapäivästä, ja levitys ja harjaaminen ovat aikaa vievää hommaa. Levitettävä hiekka on niin hienoa, että sitä ei voi käsitellä ollenkaan vesisateessa. Siitä tulee aivan liejumaista märkänä. Siispä firman miehet kaipasivat talkooporukan apua! Kymmenkunta kyläläistä saatiinkin töihin, ja kuuden tunnin ajan touhuttiin hiekan kanssa. Muutaman kerran jo sade säikäytti, mutta isompi sade pysytteli kuitenkin onneksi poissa sen aikaa, että hiekat saatiin leviteltyä ja harjattua kenttään. Nyt tenniskenttä on verkon asentamista vaille valmis! Harmi vain, että säätiedot povaavat koko ensi viikoksi sadetta. Saa nähdä, vieläkö saadaan tenniskelejä, että pääsisimme kokeilemaan uutta kenttäämme!

3.10.2019

Lokakuu on koittanut, eikä helteestä ole enää kuin hailakka muisto! Juuri ja juuri plussan puolella oltiin, mutta sehän ei meitä hidasta. 
Vaikka puita on kaadettu hirveitä määriä, tekonurmille tulee silti lehtiä. Niinpä niitä haravoitiin, ettei nurmet mene heti pilalle.
Päätehtävänä tänään oli Fitness Parkin aidan valmistelu. Nyt onkin aitatolppien jalat maassa, ja kaikki puuosat maalattuna. Tämä aidanrakennus on viimeinen ehdoton ulkotyö ennen talvea. 
Vielä on senkin jälkeen jäljellä kirvesmiehen aputöitä, että saadaan pukuhuone käyttövalmiiksi. Hyvällä mallilla sekin on, mutta sisustus- ja asennustöitä on vielä. Yleistä siivousta tontilla on vielä tehtävä ennen lumia.

6.10.2019

Sunnuntaitalkoot hyvin pienellä porukalla. Koottiin aita Fitness Parkin ympärille sekä siivottiin ja järjesteltiin varastoja. Molempia hommia jäi vielä odottamaan viimeistelyä, mutta suurin osa saatiin tehdyksi. 

Marras- ja joulukuussa hankittiin tarvikkeita pukuhuoneeseen. Naulakot askarreltiin periaatteella jotain vanhaa, jotain uutta, jotain sinistä. Metallikoukut haettiin Lakeuden koululta uusiokäyttöön, kiinnitysparru niille on samaa siniseksi maalattua puuta kuin fitnessparkin aidat. Pukuhuoneen lattialla on kumimatto joka kestää luistimet, ja ulkoluiskallekin laitettiin kumimatto, jotta ulos voi kävellä luistimilla.

Huoltorakennuksen vessaan hankittiin pyyheliinateline yhteistyössä Limingan kunnan kanssa, koska emme halunneet käsipyyhepapereita, vaan ekologisemman pyyheratkaisun. Pukuhuone saatiin kuin saatiinkin valmiiksi samaan aikaan kun luistelukelit alkoivat, joulun aikaan. Uudenvuodenaattona saatiin vielä sähkölukkokin ulko-oveen. Isoja talkoita ei pidetty enää lokakuun jälkeen, mutta ydinporukka urakoi puistossa lukuisia kertoja myös talven koittaessa. 

Kevät 2020

Tämä kevät toi Suomeen tilanteen, jota kukaan ei olisi voinut aavistaa. Koronavirus sulki koko maailman, ja meidänkin toimintaamme se vaikuttaa. Sykepuiston pukuhuone suljettiin valtioneuvoston ohjeistuksella maaliskuun puolessa välissä varotoimenpiteenä. Isoja talkoita emme voi järjestää niin kauan kuin kokoontumisia suositellaan vältettävän. 

Kyllä meillä silti tapahtuu, kyläyhdistyksen hallitus toimii kulisseissa niin Sykepuiston kuin Kylätalonkin hyväksi. Suunnittelemme seuraavia toimenpiteitä ja teemme hankintoja. Koko kylän toivotaan osallistuvan #siistialatemmes  -kylänsiivoustalkoisiin! Jokainen toimii omillaan ja kerätään roskasäkit vanhan koulun kupeeseen, mistä kunta toimittaa jätteet eteenpäin. Yhdessä tästäkin selvitään!

18.-21.5.2020

Kaivurihommia Sykepuistossa. Tehtävälistalla maan muotoilut sekä sadevesiputkien ja -kaivojen asennus  Fitnessparkin ja huoltorakennuksen ympärillä, maakaapeleiden veto valotolpalle sekä murskeiden levitys rakennuksen ja kenttien eteen. Näin saadaan vedet menemään kursuun keväällä ja sateiden jälkeen, eikä jää isoja rapakoita kulkuväylille. Hyvää työtä!

25.5.2020

Pitkästä aikaa kunnon yleiset talkoot! Viikko sitten oli vielä koleaa eikä keväästä tietoakaan, mutta talkoisiin tuli kesä ja 20 asteen lämpötila. Näin sen kuuluu mennä. 14 ahkeraa kyläläistä saapui talkoisiin, ja nurmialueet saatiin jo hyvälle mallille. Alueelta kaadettiin viime kesänä satoja puita, ja juuristoa riittää! Betoniverkko mönkijän perässä ja rivakka haravaporukka, niin kolmessa tunnissa saatiin melkein koko nurmialue käytyä läpi. Tästä on hyvä jatkaa! Mahtavaa, että porukka tuli edelleen mukaan. Oli mukavaa jutella porukalla näin eristäytymiskevään jälkeen. Ulkotalkoissa on turvallista kokoontua, juttu luisti ja työt etenivät.

28.5.2020

Tänään jatkettiin juurakoiden poistoa tulevilta nurmialueilta. Mukana menossa oli pari mönkijää peräkärryineen ja kymmenen haravoijaa, ja hyvää jälkeä tuli! Maa kaipaa vielä tasoittelua, jotta saadaan kunnon pelinurmet aikaiseksi. Melkoinen läjä juuria on kerätty! Vielä emme päässeet aidan rakentamiseen, mutta kyllä senkin aika koittaa vielä. 

31.5.2020

Viikon kolmannet talkoot! Neljä henkeä saatiin vielä paikalle, kaikki kolmatta kertaa tälle viikolle. Nyt on Sykepuiston nurmi kylvetty, ja odotellaan vesisateita. Pelinurmi haravoitiin vielä kerran, ja paljon lähti vielä juurenpätkää ja muuta roskaa. Kymmenkunta kottikärryllistä moskaa vielä entisten päälle läjään. 50kg nurmensiementä levitetty, nyt toivotaan suotuisaa säätä, jotta alkaisi pian vihertää. Saimme kunnasta nurmensiemenen kylvökärryn lainaan, kylvö oli joutuisaa ruohonleikkurilla. Oli mukavaa talkoilla, kun monitoimikentällä oli kolmen sukupolven perheliikuntahetki. Emme työskentele turhaan! 

6.6.2020

Tällä viikolla ei ole pidetty yleisiä talkoita, mutta puistossa on silti tapahtunut. Materiaalit aitaa varten on hommattu ja huoltorakennuksen seinässä on hieno ilmoitustaulu. Suurinta muutosta on tapahtunut "mutterimajassa". Viime kesänä, talkoiden alkaessa, majasta purettiin risat, vanhat penkit. Maja on toiminut talkoiden taukopaikkana pulpettipöydillä ja koulun tuoleilla. Mutta enää ei tarvita koulutuoleja! Ahkera talkoileva timpurimme on rakentanut uudet, hienot penkit majaan. Tänään kokoonnuttiin pikkuporukalla ja siivottiin koulukalusteet koulurakennukseen sisälle ja rakennussotkut pois. Saimme vielä kattomiehen talkoilemaan ja putsaamaan majan katosta sammaleet pois. Maja kaipaa vielä maalia, ja on valmis uuteen elämäänsä Sykepuistossa. Vajaa viikko sitten kylvetyssä nurmessakin näkyi paikoin pientä viherrystä, vaikkei ole satanut ollenkaan, vaan on ollut melkein hellettä. Huomiseksi on ennustettu sadetta, jospa se toteutuisi! 

9.6.2020

Talkoissa touhuttiin taas monennäköistä. Varsinaisena talkootyönä pystytettiin aita, muuna toimintana otettiin käyttöön upouusi air track eli volttirata sekä kuntoiltiin Fitnessparkissa vähän näytöstyyliin. Lauantaina julkaistaan Sykepuistosta kertova, talkoissa kuvattu, videonpätkä osana Avoimet kylät verkossa -tapahtumaa. Aita on tehty lähinnä kierrätysmateriaaleista. Syksyllä purimme romahtaneen aidan, mutta otimme verkon ja tolpat talteen. Nyt pystytimme aidan uudelleen, ylä- ja alalaidat ostettiin painekyllästettyä lankkua, muu materiaali pääsi takaisin samaan käyttöön. Kunhan nurmi kasvaa ja pallopelit pääsevät alkamaan, eivätpähän pallot karkaile kursuun. Näppärästi syntyi aita, kun oli monta osaavaa tekijää paikalla. 

24.6.2020 

Huoltorakennukseen asennettiin tänään räystäät ja rännit. Nyt olisi rakennuskin valmis vesisateisiin, kesäkuussa onkin satanut kerran tai kahdesti. 

2.7.2020

Tänään saatiin talkoisiin pikkumiehiä avuksi aidan tarvikkeiden kuljetukseen rakennuspaikalle. Onneksi oli kiitokseksi muffineita tarjolla.
Vähän isomman väen kesken rakennettiin aitaa ja maalattiin "mutterimajaa". Nämä molemmat työt jäivät kesken, mutta mutterimajasta tulee kyllä melkein uuden veroinen kun maalipinta siistiytyy. 

9.7.2020

Tänään jatkettiin viime viikolla aloitettuja hommia pikkuporukalla. Mutterimaja näyttää uudessa asussaan aivan karamellilta! Vanhaan maalipintaan kirjoitetut tekstit ovat jääneet piiloon ja maja loistaa kuin uutuuttaan. Aita tehtiin loppuun, sillä on nyt kierretty kaksi kanttia tontista. Aita on tärkein pallokentän ympärille ja kursun varrelle, etteivät pallot karkaa kursuun. 

Saimme penkinrunkoja, niihin laitettiin uudet laudat, että saadaan penkkejä niin tenniskentän reunalle kuin muuallekin puistoon. 

16.7.2020

Täksi päiväksi huhuilimme isompaa porukkaa talkoisiin, ja onneksi saatiinkin. Hellesäässä levitettiin lihasvoimin nelisen tuhatta kiloa hiekkaa tekonurmelle. Syksyllä levitettiin ohuehko kerros painumaan talven ajaksi, ja nyt laitettiin paljon lisää, että pomppu pysyy hyvänä. Hiekan tasoittaminen ruohoon on kovaa työtä katuharjoilla. Kenttä olisi hyvä harjata aina pelaamisen jälkeen, että hiekka pysyisi tasaisena eikä pallo pomppisi minne sattuu. 

23.7.2020

Pienen vakiporukan voimin siivottiin varastosta rakentamisen jälkiä, pölyä ja rakennusjätettä. Jäljelle jääneet styroxlevyt, villat ja tuulensuojalevyt lisättiin pukuhuoneen kattoon. Asennuksen jälkeen harjattiin pölyjä rakenteista ja laitettiin suojat, ettei villa pölisisi enää varaston puolelle. Järjestelemällä varastoon tuli selkeyttä ja tilaa, nyt suurin "murhe" ovat enää tekonurmirullat, joille on kyllä käyttöä tiedossa. Talkootoimintamme sai myös virallisen hyväksynnän, taisimme olla poliisin vanhoja tuttuja. 

20.8.2020

Meidän talkoissa on aina aurinkoista ja lämmintä! Temppuiluvälineet otettiin esille, ja kylän lapset tekivät hienoja ja ilmavia temppuja. Maalausvuorossa olivat ikkunan- ja ovenpielet sekä sokkeli. Kovempaa työpanosta vaati vanha, metallinen, rimpuikuteline. Vaan siitäkin tuli vielä ihan kelpo laite, vanhojen maalien ja ruosteen rappaus ja uutta maalia päälle. Eiköhän telineellä ole vielä vuosikymmeniä aikaa jäljellä. 

27.8.2020

Nouseva Rannikkoseutu ry:n vuosikokouksen yhteydessä 27.8.2020 julkistettiin ja luovutettiin palkinnot Norsun toiminta-alueen vuoden 2019 maaseudun kehittäjälle, tulokkaalle, virkahenkilölle sekä parhaalle Yhteisö Leader -hankkeelle. Vuoden tulokkaaksi valittiin Ala-Temmeksen kyläyhdistys ry. Lämpimät onnittelut!

Tässä perustelut:
"Ala-Temmeksen kyläyhdistys on aloittanut toimintansa jo 80-luvulla ja vuonna 2006 sen toiminta viriteltiin uudelleen käyntiin ja yhdistys myös rekisteröitiin. Tuolloin ensimmäisenä projektina oli nuorisoseurantalon remontin loppuun saattaminen ja kunnostus Kylätaloksi. Yhdistys ei siis siinä mielessä ole enää mikään tuore tulokas. Tulokas tittelinsä yhdistys ansaitsi sen myötä, että se kehitti toimintaansa aktiivisesti Leader-tukien avulla vuoden 2019 aikana. Yhdistys aloitti lähiliikuntapaikan, Sykepuiston, rakentamisen entisen Lakeuden koulun pihapiiriin ja teki Matka -teemahankkeen puitteissa opintomatkan Tanskaan, josta se toi tullessaan lisää uusia ideoita lähiliikuntapaikan kehittämiseen. Erityisesti olemme pistäneet merkille kyläyhdistyksen erinomaisen tiedottamisen hankkeiden etenemisestä omilla nettisivuillaan. Facebookista on saanut reaaliajassa tuntumaa sykepuiston rakentumiseen vaihe vaiheelta. Sykepuiston talkoisiin on mahtavasti saatu mukaan yli 50 kyläläistä! Tämä jos mikä kertoo kylän yhteisestä tahtotilasta tehdä omasta elinympäristöstään entistäkin parempi. Yhteishengen ja talkooinnon taustalle tarvitaan myös liikkeellepanevia toimijoita – yhdistyksen takana ovat aina aktiiviset ihmiset kuten esimerkiksi Ala-Temmeksen  kyläyhdistyksen puheenjohtaja Pauliina Pakaslahti ja sihteeri Hanna Poropudas."

10.9.2020

Talkoiden alussa saimme ottaa vastaan Nouseva Rannikkoseutu ry:n luovuttaman Norsu -patsaan, suuret kiitokset siitä! Töitäkin tehtiin jälleen: valettiin betoniperustukset lentopallotolpille, maalattiin ihan viimeisiä otsalautoja huoltorakennuksesta sekä asennettiin frisbeegolfrata, korit sekä lyöntipaikat tekonurmipohjalla. 

 

30.12.2020

Kyläyhdistys ylpeänä kertoo, että Sykepuisto - Alatemmeksen sykkivä sydän -hanke on saatettu onnistuneesti päätökseen! Äärettömät kiitokset kaikille 70 talkoolaiselle. ❤ Tämä hanke on ollut hieno talkoohengen voimannäyttö! Vaihe 1:sen viimeiset talkoot pidettiin 26.11.20, jolloin pystytettiin suojaverkko kaukalon päätyyn. Samalla hallitus  kokousti puiston asioissa.
Työ Sykepuiston eteen jatkuu toki edelleen, päivittäinen kunnossapito tehdään talkoovoimin. Kunhan pandemiatilanne sallii, pidetään puiston avajaiset ja käynnistetään muuta toimintaa. Myös talkoita on luvassa ensi vuodelle.
Odotamme myös koulurakennusten purkua ja leikkikenttää puistoon, jotta siitä tulisi kaikenikäisten alue. 
Nyt Hyvää Uutta Vuotta 2021 kaikille, tavataan Sykepuistossa liikunnan ja yhdessä tekemisen merkeissä.