Lähiliikuntapaikka Sykepuisto

Tässä lähtötilanne, mistä projektia lähdetään vetämään. Lakeuden koulu lakkautettiin kesäkuussa 2018, ja sen jälkeen pihapiiri on ollut hyljättynä.
Mutta ei ole enää hyljättynä! 4.7.2019 pidettiin ensimmäiset talkoot liikuntapaikan hyväksi. Tavoitteena tyhjentää vanha varastorakennus kaikesta roinasta, jotta siihen päästään kunnostamaan pukuhuone- ja wc-tilat.
Ensimmäisten talkoiden porukkaa. Kaikkia ei saatu kerralla kuvaan, yhteensä oli paikalla 37 yli 15-vuotiasta, lisäksi useita nuorempia.
Tyhjennys tapahtui todella vauhdikkaasti, kun talkoolaisia oli iso porukka.
11.7. talkoiden jälkeen varastorakennus näytti jo tältä.
Rannan puuston poistaminen aloitettiin 18.7.2019 talkoissa tämännäköisestä lähtökohdasta.
25.7. talkoissa purettiin varastorakennuksen toisenkin päädyn lattia, jotta kaikki vanha moska saadaan pois rakennuksesta ennen uusien rakenteiden tekemistä.
Rannassa riittää isoja puita kaadettavaksi, voimaakin tarvitaan!
25.7. Talkooporukka
Vesiputken reitti huoltorakenuksen takana Kursua kohti.
1.8.19 Ensin pukuhuonepääty täytettiin lekasoralla, sen jälkeen päästiin laittamaan styroxit routaeristeeksi.
Kylän nuorisoa on saatu mukavasti mukaan talkoisiin. 1.8.2019 tehtävänä oli pensaiden hoitoleikkaukset.
8.8.2019 talkoosakki juomatauolla
8.8.2019 styroxit ja raudoitukset paikoilleen odottamaan betonikuormaa
15.8.2019 talkoissa siivoiltiin, viimeisteltiin purkutöitä ja valmisteltiin seuraavia työvaiheita. Kyllä on sileät lattiat!

Ala-Temmeksen kyläyhdistys on saanut Nousevalta Rannikoseudulta rahoituksen lähiliikuntapaikan rakentamiseen. Hankkeen nimi on "Ala-Temmeksen sykkivä sydän - Sykepuisto". Puisto rakennetaan entisen Lakeuden koulun pihapiiriin.

Sykepuistoon on tulossa

1. Tekonurmipohjainen monitoimikenttä, jossa voi kesäaikaan pelata tennistä, jalista, sählyä tai vaikka koripalloa. Talvisin kenttä jäädytetään luistelukaukaloksi.

2. Fitness -rata, jossa kaikenikäiset voivat tehdä itselleen sopivan jumpan

3. Huoltorakennus, johon tulee pukuhuone sekä wc-tilat.

4.7.2019

Ala-Temmeksen Sykepuiston rakentaminen saatiin oikein kunnolla käyntiin 4.7. talkoissa. Sää suosi talkoita kiitettävästi, töitä tehtiin auringonpaisteessa ja pienessä tuulenvireessä. Kyläläiset innostuivat projektista mahtavasti, ja talkoisiin osallistui 37 ihmistä! Erityisen iloisia olemme siitä, että talkoolaisten ikähaitari oli leveä, porukkaa oli paikalla taaperosta mummoon ja vaariin. Toiveemme siitä, että kyläläiset ottavat hankkeen omakseen, näyttää toteutuvan erittäin hienosti. 

Tehtävänä oli tyhjentää vanha varastorakennus kaikesta roinasta. Porukka oli niin innolla mukana, että varastorakennus oli tyhjä tunnissa. Ensimmäiselle juomatauolle tuli iso porukka hikisiä, pölyisiä ja innoissaan olevia ihmisiä. Koska tyhjennys tapahtui niin nopeasti, alettiin myös purkamaan rakennuksen sitä päätyä, johon rakennetaan uudet tilat pukuhuoneelle ja wc:lle. Illan mittaan paistettiin makkaraa ja rupateltiin työn lomassa. 

Nyt kyläyhdistyksen tehtävänä on tekonurmesta ja fitness-parkista saatujen tarjousten käsitteleminen, ja seuraavien työvaiheiden suunnitteleminen. Tontilta kaadetaan pois puita ja pusikoituneita alueita aletaan laittaa kuntoon. Kunhan nyt kertyneet jätteet saadaan pois alueelta, päästään jatkamaan töitä. Varastorakennuksessa riittää edelleen talkoiltavaa, seuraavaksi päästään rappaamaan vanhaa maalipintaa pois ja sitten aikanaan myös maalaamaan uutta. Työtä tehdään myös vesi- ja sähköliittymien kanssa, koska niitä ei ole aiemmin johdettu rakennukseen. Varsinaiset rakennustyöt ovat pääasiassa ammattilaisten työtä, mutta avustavia tehtäviä pääsevät tekemään muutkin. 

11.7.2019

Toiset talkoot sujuivat yhtä hienosti, kuin ensimmäisetkin. Väkeä oli taas paikalla hyvin, kaksikymmentä henkeä. Nyt aloitettiin varastorakennuksen ulkoseinien maalikerroksen rappaaminen. Vanha laavurakennus tontin perällä oli täynnä roskapuuta, se tyhjennettiin. Purettavien koulurakennusten luona oli hyödynnettävissä olevia betonilaattoja, ne irrotettiin talteen. Kaikki suunniteltu, ja vähän enemmänkin, saatiin jälleen tehtyä.

18.7.2019

Torstaiseen tapaan kokoonnuttiin jälleen talkoilemaan. Talkoot sujuivat jälleen hienosti, auringonpaisteessa, hyvässä hengessä ja hyvällä porukalla. Parikymmentä henkeä oli taas paikalla, osa ensikertalaisia. Olemme saaneet kyläläiset hienosti liikkeelle! Tällä kerralla jatkettiin maalinpoistoa, siivottiin haravoimalla tonttia puuroskasta, purettiin yksi aita pois (oikeastaan kaksikin) sekä kaadettiin lisää puita tontin reunalta. Tätä työtä riittää vielä jatkossakin. 

25.7.2019 

Suomea on koetellut ankara helle, tänään lämpötila on 30 asteen tuntumassa. Parikymmentä henkeä saapui silti paikalle, ja töissä päästiin eteenpäin. Kyläläisiä on osallistunut talkoisiin jo yli 50 henkeä!

Tänään jatkettiin maalin rapsutusta, puiden kaatoa sekä kaadettujen puiden siivoamista pois tieltä. Uutena hommana purettiin rakennuksen toisen pään lattia, alta löytyikin melkoinen määrä rakennusroskaa. Vanhan laavunpohjan loputkin roskat siivottiin, jotta alueelle pääsee muokkaamaan maata ruohokentän pohjaksi. Kohta tulevat jo rakennustarpeet huoltorakennukseen, elokuussa aletaan jo rakentamaan uuttakin. 

31.7.2019

Kaivurihommia lähiliikuntapaikalla! Pihaan kaivettiin syvät montut sähkö- ja vesiliittymiä varten. Koulurakennukset puretaan jossakin vaiheessa, joten puiston huoltorakennukseen tarvitaan kokonaan omat liittymät. Entisestä hyödynnetään kaikki mitä voidaan, ja uudet kaapeloinnit täydentävät vanhaa. Hetken aikaa piha oli melkoisen myllerryksen kourissa, mutta siitä se lähti sitten selkiytymään. Putkimiehet olivat hommissa laittamassa vesiputket pukuhuoneen ja wc:n pohjiin. Nyt näyttää jo lupaavalta! Keskiviikkona myös talkoiltiin, huoltorakennuksen keskimmäisen osan pohjaa putsattiin ja tasoitettiin, että talkoissa päästään nopeasti eteenpäin.

1.8.2019

Jälleen talkoiltiin lähes parinkymmenen hengen voimin. Päätyvaraston betonirakenteet saivat kyytiä, kun niitä hakattiin lekalla palasiksi. Tähänkin tilaan tehdään uusi betonilattia, joten entiset rakenteet on saatava pois ja tasaisiksi. Pukuhuone ja keskivarasto saatiin jo tasoitettua kokonaan, ja niihin laitettiin styroxit. Osa porukasta jatkoi edelleen maalipinnan rapsuttelua, ja puitakin kaadettiin vielä runsaasti pois rannasta. Kaadettujen runkojen ja oksien pois viemisessä on riittänytkin hommaa! Nyt saatiin sekä maalinrapsutus että puidenkaato sille mallille, että ne voidaan tällä erää jättää. Puuston siivoamista voidaan jatkaa vaikka talvella. 

Koulun piha-alue on nyt toista kesää huoltamatta, ja heinikko ja pensaat ovat päässeet hyvin rehottamaan. Haluamme, että tontti ei pääse kokonaan repsahtamaan, ja yritämme pitää huolta myös kasveista, mahdollisuuksien mukaan. Alueen siistimisessä on myös runsaasti tekemistä.

Talkooiltana tontilla oli valtava läjä oksajätettä ja nostettuja kantoja odottamassa haketusta, myöhemmin viikolla ne haettiin pois. Talkoiden välipäivinäkin tapahtuu monenlaista, lähes joka päivä tehdään jotain. 5.8. oli timpuri hanslankareineen valmistelemassa pukuhuonepäädyn runkoa, ja kenttää on tasoitettu siihen tarkoitetulla metalliristikolla, joka saatiin kunnasta lainaan. 

8.8.2019

Talkoissa oli tänään viisitoista henkeä. Hyvällä sykkeellä, kuten Sykepuistoon sopii, paiskittiin taas töitä. Koko huoltorakennuksen pohja on nyt raudoitettu, ja maanantaina on tulossa betonivalut. Kenttä haravoitiin hyvin roskista, että sitä pääsee valmistelemaan tekonurmea varten. Viimeisiä maalinrapsutuksia tehtiin, ja ympäristöä siistittiin kovasti. Yritämme pitää koko tontin mahdollisimman siistinä myös rakennusaikana. Kaikki työ on erittäin arvokasta, kiitos jälleen kaikille! On mahtavaa seurata, miten Sykepuisto-hanke on otettu omaksi. Talkoovoimia tarvitaan myös jatkossa, puiston valmistumisen jälkeen. Yleisestä siisteydestä huolehditaan talkoovoimin myös valmiissa puistossa, pidämme varmasti yhdessä huolta yhteisestä puistostamme. 

12.-14.8.2019

Huoltorakennuksen lattioiden betonivalut tehtiin maanantaina. Tiistaina alkoi huoltorakennuksen rakentaminen, uusi ulkoseinäpinta syntyi päivän aikana. Keskiviikkona kaivettiin montut kenttään tennistolppien perustamista varten. Samalla vahvistui, että kentän perustukset ovat erittäin hyvin tehdyt. 

15.8.2019

Tämänpäiväisissä talkoissa puuhailtiin tähän saakka pienimmällä porukalla, mutta kivasti saatiin paikkaa siistittyä ja valmisteltua seuraaviin työvaiheisiin. Kirvesmiestalkoolainen etenee hommissa hienoa vauhtia, siivottiin jälkiä ja valmisteltiin seuraavien päivien puuhaa. Päätyvarastossa viimeisteltiin purkutöitä, pieni mies oli erittäin innokas ja tehokas työmies! Torstain ensimmäiset tulijat kohtasivat ikävän yllätyksen, kun varaston lukko oli hajotettu. Onneksi vahingot olivat suhteellisen vähäiset.